Zelfstudie
Voor mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik gekozen voor de kleur blauw, met de focus op het verbeteren van mijn analytische vaardigheden. Om dit onderdeel succesvol af te ronden, heb ik verschillende stappen ondernomen. Zo heb ik diverse cursussen gevolgd en daarnaast zowel een boek als verschillende relevante artikelen bestudeerd. Elk van deze bronnen draagt bij aan mijn groei in het analyseren en interpreteren van gegevens, en helpt mij een solide basis te leggen voor dit vakgebied. Lees hieronder verder om meer te ontdekken over mijn voortgang en leerproces.
Leerdoelen periode 1
Persoonlijk:
1: Actie ondernemen: Ik wil laten zien dat ik binnen groepsopdrachten verantwoordelijkheid neem door mijn taken zelfstandig en met inzet uit te voeren, zonder deze op anderen af te schuiven
2: Focus: Ik zorg aan het begin van de week voor een duidelijke planning. Tijdens de momenten dat ik aan school werk ga ik er voor zorgen dat ik volledige focus heb en niet wordt afgeleid door o.a. mijn telefoon..
Acties
Actie 1: Boek lezen, Doelgerichte SEO.
Actie 2: Cursussen volgen, SEA en SEO.
Actie 3: Website analyse.
Professioneel:
1: SEO. ik wil mijn kennis van SEO vergroten door te leren hoe ik websites kan optimaliseren voor betere zichtbaarheid in zoekmachines, met als doel hogere organische zoekresultaten te behalen.
2: SEA. Ik wil leren hoe ik effectieve SEA-campagnes kan opzetten en beheren, zodat ik betaalde zoekadvertenties strategisch kan inzetten om gericht verkeer naar websites te genereren en resultaten te meten.
Leerdoelen periode 2
Persoonlijk:
1: Netwerken in mijn vakgebied: Ik wil mijn netwerk uitbreiden door actief bezig te gaan met Linked-in en mijn profiel een professionele uitstraling geven. Ook wil ik mond tot mond meer vertellen over mijn vakgebied/ studie om zo mijn netwerk te vergroten.
2:Voorbereiden op de arbeidsmarkt: Ik wil mezelf optimaal voorbereiden op de arbeidsmarkt door een professioneel portfolio en cv op te stellen, sollicitatiegesprekken te oefenen, en inzicht te krijgen in mijn unieke vaardigheden en interesses.
Acties
Actie 1: YouTube cursus: Hoe Maak Je Een Website 2024 | Nederlandse Tutorial NL + implementeren.
Actie 2: Sterk leiderschap podcast.
Professioneel:
1: Website bouwen: Ik wil mij verdiepen in het leren bouwen van een website via WordPress, zodanig dat ik aan het eind van de minor zelfstandig een professionele website kan maken.
2. Leiding geven: Tijdens het vak Event wil ik mijn vaardigheden in leidinggeven verder ontwikkelen door doelgericht en effectief een team aan te sturen.
Actie 1: Boek lezen (12 uur)
Wat vind je in het boek Doelgerichte SEO door Tonny Loorbach
In Doelgerichte SEO van Tonny Loorbach ontdek je een toegankelijke en praktische uitleg over zoekmachineoptimalisatie (SEO). Aan de hand van duidelijke voorbeelden en praktische tips wordt er uitgelegd uit hoe jij jouw website hoog kan laten scoren in de zoekresultaten. Hij behandelt onder andere onderzoek naar zoekwoorden, technische optimalisaties, het creëren van kwalitatieve content, linkbuilding, en het meten van resultaten. In het boek wordt er benoemd dat ze ervan overtuigd zijn dat zoekmachineoptimalisatie niet draait om de hoogst mogelijke positie in de zoekresultaten, maar om het begrijpen en vervullen van de wensen van jouw doelgroep.
Reflectie op Wat Ik Heb Geleerd
Door het lezen van Doelgerichte SEO heb ik ingezien hoe belangrijk een doelgerichte aanpak is binnen SEO. Voorheen zag ik SEO vooral als een hele klus, maar nu begrijp ik dat het succes ervan afhangt van het creëren van content die echte waarde biedt voor gebruikers. Dit boek heeft me geholpen om mijn SEO-strategieën beter verwerken en inzicht te krijgen in hoe ik mijn aanpak kan afstemmen op de intentie van de gebruiker. Daarnaast besef ik nu hoe belangrijk het is om resultaten regelmatig te meten en mijn strategie aan te passen op basis de tijdens nieuwe metingen. Deze inzichten geven me een breder perspectief op SEO en helpen me om zowel mijn kennis als de effectiviteit van mijn SEO-inspanningen voortdurend te verbeteren. Deze kennis en inzichten heb ik meegenomen tijden het maken van onze onderzoek analyse. Voordat ik het boek volledig uit had was het analyse rapport al afgerond, echter heb ik toen we bezig waren met het stukje SEO wel goede input kunnen leveren en andere kunnen helpen met de kennis die ik toen al had geleerd. Overal ben ik zeer tevreden met de uitkomst en nieuwe inzichten/ kennis.
Actie 2: CUrsussen (13 uur)
SEA, online basis training – Frankwatching (1,5 uur)
Tijdens de SEA Basis Training van Frankwatching heb ik de fundamenten van zoekmachine adverteren (SEA) geleerd. Ik heb inzicht gekregen in hoe Google Ads werkt en hoe ik effectieve campagnes kan opzetten, beheren en optimaliseren. Onderwerpen zoals het opstellen van een goede zoekwoordenstrategie, het schrijven van pakkende advertenties en het effectief inzetten van budgetten kwamen aan bod. Ook heb ik geleerd hoe ik prestaties kan meten en analyseren met behulp van data en rapportages, wat essentieel is voor het verbeteren van campagnes en het behalen van betere resultaten. De training heeft me een stevige basis gegeven om zelfstandig SEA-campagnes te kunnen opzetten en optimaliseren.
SEO, Gratis Cursus SEO: Maak je Website Vindbaar – Udemy (1,5 uur)
Tijdens de Gratis Cursus SEO: Maak je Website Vindbaar van Udemy heb ik de basisprincipes van zoekmachineoptimalisatie (SEO) geleerd. Ik heb ontdekt hoe ik mijn website beter kan laten ranken in zoekmachines door relevante zoekwoorden te kiezen, sterke content te schrijven, en mijn pagina’s technisch te optimaliseren. Daarnaast ben ik bekend geraakt met het belang van interne en externe links, het verbeteren van de laadsnelheid en het optimaliseren voor mobiel gebruik. Dankzij deze cursus heb ik nu een goed begrip van hoe ik SEO-strategieën kan toepassen om de zichtbaarheid en vindbaarheid van mijn website te vergroten.
SEa, Digital advertising – Hubspot (5 uur)
Met deze cursus heb ik inzicht gekregen in de kernprincipes van online adverteren en hoe ik effectieve digitale campagnes kan opzetten. De cursus behandelde verschillende advertentieplatforms, zoals Google Ads, Facebook Ads en LinkedIn Ads, en leerde me hoe ik deze platforms strategisch kan inzetten afhankelijk van mijn doelgroep en doelstellingen. Ik heb geleerd om doelgroepen te definiëren, gepersonaliseerde advertenties te maken en budgetten effectief te beheren. Daarnaast kwam het belang van A/B-testen en meten van resultaten aan bod, zodat ik campagnes continu kan optimaliseren. Door deze cursus begrijp ik nu beter hoe digitale advertenties kunnen bijdragen aan het vergroten van bereik, merkbekendheid en conversies.
SE0 – Hubspot (5 uur)
Tijdens de SEO cursus van HubSpot heb ik een dieper inzicht gekregen in hoe zoekmachineoptimalisatie werkt en hoe ik SEO-strategieën effectief kan inzetten om de vindbaarheid van een website te verbeteren. De cursus behandelde onderwerpen als zoekwoordonderzoek, on-page en off-page optimalisatie, en het belang van technische SEO. Ik heb geleerd hoe ik content kan afstemmen op zoekintenties, hoe ik een website kan optimaliseren voor een betere gebruikerservaring, en hoe backlinks de autoriteit van een site kunnen verhogen. Ook werd het belang van het continu monitoren en aanpassen van SEO-inspanningen benadrukt. Dankzij deze cursus ben ik beter in staat om een volledige SEO-strategie op te zetten en resultaten meetbaar te maken, wat bijdraagt aan een duurzame groei in organisch verkeer.
Actie 3: Website onderzoek (3 uur)
10 basis SEO tips – Red Online marketing ( 15 min)
Op deze site staan tien basistips voor betere zoekmachineoptimalisatie (SEO), waarmee je de zichtbaarheid en het aantal bezoekers op je website kunt verhogen. Met deze strategieën kun je je website hoger laten scoren in zoekresultaten.
- Ken relevante zoekwoorden: Gebruik Google Analytics en Search Console om te bepalen welke zoekwoorden je bezoekers aantrekken.
- Zoektermen in de URL: Zorg dat belangrijke zoekwoorden in de URL van de pagina staan.
- Gebruik rijke content: Voeg naast tekst ook afbeeldingen, video’s, en links toe om de inhoud interessanter te maken.
- Voorkom dubbele content: Vermijd duplicaten; gebruik unieke teksten en voorkom dubbele URL’s.
- Afbeeldingen optimaliseren: Voeg titels en alt-teksten toe aan afbeeldingen, inclusief relevante zoekwoorden.
- Meta omschrijving: Schrijf een aantrekkelijke, unieke meta omschrijving die uitnodigt tot doorklikken.
- Zoektermen in de content: Verwerk zoektermen in titels, tussenkopjes, en benadruk belangrijke woorden.
- Linkbuilding en interne links: Gebruik links vanaf andere sites en binnen je eigen site om de relevantie te vergroten.
- Sitemaps: Voeg een HTML en XML sitemap toe voor betere indexering door zoekmachines.
- Yoast SEO plugin: Voor WordPress-gebruikers, deze plugin helpt bij SEO-optimalisatie en leesbaarheid.
Wat is SEO en SEA? Uitleg en voorbeelden. – webiteers ( 45 min)
SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) zijn methoden om de zichtbaarheid van websites te vergroten via zoekmachines. SEO richt zich op het optimaliseren van de website en de content om organisch (gratis) hoger te scoren in zoekresultaten. Het omvat taken zoals zoekwoordenonderzoek, technische optimalisatie, contentcreatie en linkbuilding. SEA daarentegen maakt gebruik van betaalde advertenties die bovenaan de zoekresultaten verschijnen en worden weergegeven aan specifieke doelgroepen op basis van zoekwoorden en demografische gegevens.
SEO is duurzaam, maar kost tijd om resultaten te tonen en vereist voortdurende aanpassingen. SEA biedt daarentegen snel resultaat, maar vereist een budget omdat je betaalt per klik op de advertentie. Beide methoden hebben unieke voordelen en kunnen elkaar aanvullen binnen een marketingstrategie. AI speelt een steeds grotere rol door SEO- en SEA-processen te ondersteunen met data-analyse en optimalisaties, maar menselijke expertise blijft essentieel om optimale resultaten te behalen.
SEO en SEA kunnen uitbesteed worden aan specialisten voor organisaties die niet de tijd of kennis hebben om deze strategieën zelf te implementeren.
The Only Google Ads Tutorial You Will Ever Need (FOR BEGINNERS) – Youtube (1 uur)
Deze video is eigenlijk een soort uitgebreide handleiding over het opzetten van effectieve Google Ads-campagnes. In deze tutorial worden alle stappen doorlopen, van het aanmaken van een account tot het optimaliseren van advertenties voor betere resultaten. De video behandelt belangrijke onderwerpen zoals:
- Campagne-instellingen: Hier wordt besproken hoe je een Google Ads-account aanmaakt, welke type campagnes beschikbaar zijn (zoals zoek-, display- en video-advertenties), en hoe je de doelstellingen van je campagne kiest.
- Keyword-onderzoek: De video legt uit hoe je geschikte zoekwoorden vindt die aansluiten bij je doelgroep. Dit omvat het gebruik van de Google Keyword Planner om de relevantie en zoekvolumes van zoekwoorden te bepalen.
- Advertentietekst schrijven: Er worden richtlijnen gegeven voor het schrijven van overtuigende advertenties die de aandacht trekken en aansporen tot actie.
- Biedstrategieën en budgetten: In dit gedeelte leer je hoe je biedstrategieën instelt, budgetten beheert en zorgt voor kostenbeheersing.
- Resultaten analyseren en optimaliseren: Tot slot legt de video uit hoe je campagneprestaties kunt meten met tools zoals Google Analytics en hoe je je advertenties optimaliseert voor betere conversieratio’s.
Periode 2
Actie 1: YouTube cursus: Hoe Maak Je Een Website 2024 | Nederlandse Tutorial NL + implementeren.
Hieronder zie je de uitwerking van de video + alles wat ik er voor dat stukje heb gedaan. Buiten dat ik mijn portfolio website heb gemaakt heb ik ook vrijwel alles gedaan voor de website van kenniskring, dit was in periode 1 maar ik overleg voeg ik dit toch hierbij toe omdat dit zonde is als het niet gebruikt wordt. Er zit een tijd inschatting in hoeveel tijd iets heeft gekost, mogelijk lijkt het bij sommige stukken wat lang, dit komt omdat ik hier nog geen ervaring mee had en dus alles moest uitzoeken hoe ik iets precies moest doen. Qua uren die zijn vermeld zit de tijd van de video niet bij. Verder is het schuin gedrukte deel een stukje beschrijving wat er over dat onderwerp wordt benoemd in de video.
Het regelen van een domein en het kiezen van een domein naam:
Dit onderdeel bouwt voort op het vorige en zoomt in op het kiezen van een geschikte domeinnaam. Belangrijke criteria zoals relevantie, eenvoud, en beschikbaarheid worden toegelicht.
Met de kenniskring website heb ik met mijn groepje overlegd hoe de website moest heten, dit is https://kenniskringai.nl/ geworden. Voor het regelen van de domeinnaam heb ik hulp gekregen van mijn vriend, hij heeft een korte tijd voor mij ook een website gemaakt en heeft mij hier een beetje bij kunnen helpen. Samen zijn wij tot de conclusie gekomen dat ik de WordPress hosting plus moest hebben.
Voor mijn portfolio website was dit een makkelijke keuze, ik kon wilde mijn naam gebruiken maar niet mijn volledige naam dus toen kwam ik om j hezemans. In eerste instantie had ik het domein jhezemans.nl kunnen claimen, alleen ik kwam er al snel achter dat ik een verkeerd domein had gekocht. Ik had deze besteld via Strato, zij konden deze gelukkig omzetten naar het juiste domein, alleen moest ik een nieuwe domein naam kiezen zo werd het jhezemans.com.
Uren: 3 uur
*De uren zitten in het uitzoeken van wat goed domein is om aan te schaffen, dit regelen heb ik twee keer gedaan, een keer voor mijn portfolio en een keer voor kenniskring.
Hieronder een foto van de twee WordPress pakketen.
WordPress Installeren:
De spreker laat zien hoe je WordPress installeert via je webhostingprovider en geeft een overzicht van de eerste stappen na installatie.
Na een tijdje kwam mijn domein beschrikbaar. Via Strato kan ik nu altijd inloggen om mijn portfolio aan te passen. Dit is bij mij net wat anders dan op de video omdat ik het via een ander platform doe en met een betaalde manier.
uren: 0,25 uur.
Algemene Instellingen Configureren:
De video behandelt de belangrijkste instellingen, zoals permalinks, taalopties en beveiligingsinstellingen.
Het nalopen van alle een aantal instellingen op beide websites. Dit was soms even een gepuzzel maar als je het gewoon probeert komt het vanzelf goed.
Uren: 0,25 uur.
Maak Een Goede Site Titel :
Hier krijg je tips om een pakkende site-titel en ondertitel te maken die je merkidentiteit weerspiegelen.
Dit is de naam waar iemand op zoekt om bij jou website te komen. Zie hieronder hoe ik ze heb genoemd.
Uren: 0,1 uur.
Kleuren In Je Website:
Het belang van een consistent kleurenpalet wordt besproken, evenals tools waarmee je kleuren kunt kiezen die bij je merk passen.
Hierbij is het weer een kwestie van kleuren proberen, wat er uiteindelijk netjes uitziet aanhouden. Bij de kenniskring website ben ik gegaan voor een nette en rustige uitstaling, de afbeeldingen die we hier gebruiken zijn er kleurvol en in thema van “oude computer systemen”. Voor deze website heb ik gekozen voor wederom rustige kleuren zodat het met alle teksten gewoon netjes overzichtelijk blijft.
Uren: 0,25 uur.
Toevoegen van een logo:
De spreker biedt een overzicht van gratis bronnen voor afbeeldingen, logo’s, en kleurenpaletten.
Voor beide websites heb ik deze laten ontwerpen door AI. Hier kwam ik op omdat bij kenniskring het ging over AI en vond dit wel een goed toevoeging. Wat mij hierbij heel erg is opgevallen dat je enorm specifiek moet zijn hoe je de opdracht over brengt, om zo tot een afbeelding te komen die je wil gebruiken. Hiervoor heb ik meerder programma’s geprobeerd, via iemand anders de Adobe AI generator, deze pakte de onderwerpen die wij wilde niet goed, hierna hebben we het met perplexity geprobeerd maar uiteindelijk kwamen de beste uit chat CPT. Hieronder de uitkomsten van de logo’s
Uren: 1,5 uur
Wat Zijn En Doen Thema’s :
Een uitleg over WordPress-thema’s en waarom Blocksy een goede keuze is voor beginners.
Met het gebruik van thema’s is het weer een kwestie van uitproberen, soms denk je de goede te hebben maar is het het toch net niet en begin je weer opnieuw. Ik heb voor beide website hier flink mee geëxperimenteerd en gekeken waar ik tevreden mee ben. Ik heb bij bijna alles het nog grotendeels aangepast om het zo persoonlijk mogelijk te maken.
Uren: 1,25 uur.
Maak Een Menu Met Pagina’s :
Een stapsgewijze handleiding voor het maken van een navigatiemenu.
Een menu is maar een kleine toevoeging maar maakt of breekt de webiste. Dit was even wat vogelen waar ik dit precies kon vinden maar toen ik het eenmaal had gevonden kon ik dit voor beide websites precies zo maken als ik zelf wilde.
Uren: 0,25 uur
Kies Een Lettertype:
Er wordt besproken hoe je lettertypen kiest die bij je website passen en hoe je ze implementeert.
Ik heb door de video wat uitgeprobeerd met verschillende lettertypes. Achteraf ben ik gewoon bij standaard gebleven omdat ik dit het meest overzichtelijk en goed leesbaar vond.
Uren: 0,25 uur.
CSS Introductie :
Een korte introductie tot CSS om geavanceerde aanpassingen te maken.
CSS is helemaal nieuw voor mij, nog nooit van gehoord of geprobeerd. Ook moest je aanpassing doen in het coderen, ik dacht oh nee dit wordt nog wat. Ik ben de uitdaging aangegaan en uitgeprobeerd voor beide website. In dit voorbeeld past het dus het menu aan qua hoofdletters en kleine letters. Dit kan dus ook voor andere aanpassingen gebruikt worden.
Uren: 1,25 uur
Het Submenu:
Praktische tips voor het toevoegen van submenu’s aan je navigatie.
Hier heb ik dankzij zijn tips geleerd hoe ik een submenu kan toevoegen. Dit kan met verschillende kleuren maar ik wederom lekker neutraal gelaten.
Uren: 0,25 uur
Hoe Creëer je een functionele header?:
Stap-voor-stap instructies voor het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke header.
Hierbij was het even omschakelen, bij mij is het bewerkingssysteem weer anders dan in de video. Het gaat om het verplaatsen van de headers, met wat uitzoek werk kan ik dit nu ook aanpassen waar ik dit wil.
Uren: 0,25 uur
Optimaliseer voor alle apparaten:
Optimalisatie-instructies voor responsieve containers.
Het is belangrijk dat je feed en je headers dus ook er goed uitzien op verschillende apparaten, zowel laptop als telefoon. Ik ben dit voor beide site constant aan het controleren dat dit klopt, mocht dit niet kloppen pas ik dit meteen aan. Hier gaat stiekem toch veel tijd in zitten, je moet namelijk heel erg puzzelen als het er niet goed uitziet.
Uren: +/- 1 uur.
Download Elementor:
Hoe en waarom je Elementor als plugin installeert om geavanceerde ontwerpen te maken.
Elementor is een plugin, dit is een pagebuilder, een makkelijkere tool wordt het genoemd. Ik heb deze plugin ook toegevoegd en uitgeprobeerd en getest. Ik vind de gewone pagebuilder van WordPress zelf fijner maar dat komt genk ik ook omdat ik hier ondertussen gewend aan ben.
Uren: 1,5uur.
Maak De Hero Van Jouw Homepagina:
Praktische tips voor het ontwerpen van een opvallende hero-sectie.
Er wordt de tip gegeven dat je een volledig afbeeling met een CTA moet hebben op je hero (voorpagina). Ik heb hem dus nog een beetje aangepast en zo geplaatst dat ik dit ook heb. De CTA wilde ik laten linken naar het blok er onder, hierbij moest ik even uitvogelen hoe ik die juiste link kon toevoegen. Uiteindelijk moest ik de HTML link van het blok gebruiken met een # ervoor en zo kan die doorgelinkt worden.
Uren: 0,5 uur.
Link Je Globale Kleur Aan Een Tekst:
Hoe je globale kleuren toewijst aan teksten voor consistentie.
Het gaat om het toevoegen van een CCS code en hierbij ga je zelf weer coderen. Dit moest ik natuurlijk weer even uittesten. Ik heb de woorden online marketing op mijn voorpagina een andere kleur (tertiary) gegeven, de rest was gewoon zwart. Uiteindelijk vond ik het er niet mooi uitzien en heb ik het dus weer verwijderd. Nu heb ik wel weer een nieuw functie geleerd.
Uren: 0,5 uur.
Animaties:
De spreker laat zien hoe je animaties toevoegt aan je website.
In de video maken ze animaties vanuit elementor, nu vond ik het niet fijn om daar mee te werken maar ik wil wel graag animaties toevoegen. Ik ben opzoek gegaan hoe ik dit het beste kan gaan doen. Hiervoor heb ik de plugin block animator nodig, deze heb ik gedownload. Vervolgens kan je dan per blok een animatie toevoegen, dit heb ik in ieder geval gedaan op de voorpagina. Omdat het er net niet helemaal netjes uit zag heb ik “vul elementen” toegevoegd om zo de beweging mooi te laten doorlopen.
Uren: 0,75 uur
3 Features :
Tips voor het implementeren van drie unieke features in Elementor.
In de video maken ze wederom gebruik van elementor. Ze gaan hier blokken plaatsen met inhoud en een logo en een titel. Deze blokken heb ik in mijn website niet nodig. In de kenniskring heb ik wel met blokken naast elkaar gewerkt, zoals de over ons pagina. Dit heb ik met functies van WordPress zelf.
Uren: 0.10 uur.
Negatieve Padding:
Hoe negatieve padding werkt en hoe je het effectief kunt toepassen.
Ze laten hier zie hoe je de padding in de min kan zetten. Dit heeft voor mij geen toevoegingen maar wel goed om dit te weten.
Uren: –
Over Ons:
Instructies voor het maken van een “Over Ons”-pagina.
De over ons pagina heb ik op mijn voorpagina geplaats, ik heb een stukje over mezelf geschreven. Dit zou ik alleen doen in de situatie van een persoonlijk portfolio. Voor de website van Kenniskring heb ik deze wel toegevoegd. Ik heb hierbij verschillende vormen en stijlen geprobeerd en uiteindelijk een gehouden die ik het beste vond. Klik hieronder voor naar de pagina te gaan. Ik heb de hoofd afbeelding zo gemaakt dat het op valt, wij zijn nu avans studenten en dat wilde ik direct overbrengen. Ook heb ik voor iedereen zijn/ haar Linked-in profiel toegevoegd.
Uren: 0,75 uur.
Optimaliseer Je Elementor Pagina Voor Alle Apparaten:
Hoe je Elementor-pagina’s responsief maakt.
Ze vertellen hoe je de Elementor pagina’s zo goed mogelijk maakt. Ik heb de tips bekeken maar omdat ik geen gebruik van Elementor heb ik ze verder niet toegepast.
Uren: –
Pas De Stijl Van Je Website Aan:
Hoe je consistentie in je stijl bereikt.
Ik heb constant de zelfde stijl gebruik. Zo heb ik bijvoorbeeld bij elk gastcollege en bij elke praktijk opdracht dezelfde opbouw gebruikt. Zo is het lekker overzichtelijk en duidelijk.
Uren: –
Design Tips In Elementor (03:24:45):
Algemene tips voor een aantrekkelijk webdesign.
Wederom, ik heb geen gebruik gemaakt Elementor, de tips die ze vertellen waren geod om een keer gehoord te hebben en kunnen wel nog ideetjes opwekken voor de rest van de webiste.
Uren: –
Laat Statistieken Van Je Bedrijf Zien (03:36:26):
Hoe je bedrijfsstatistieken op een visueel aantrekkelijke manier presenteert.
Omdat het een portfolio website is hoef ik hier geen gebruik van te maken.
Uren: –
Maak Een CTA Container:
Een uitleg over het ontwerpen van een Call-to-Action container.
Ik heb op mijn voorpagina een CTA, zodra je de site opent wordt je getriggerd om verder te lezen.
Uren: –
Elementor Templates Maken:
Hoe je herbruikbare sjablonen maakt in Elementor.
Zelf ik heb verder geen gebruikt van elementor, door het zien van de video weet ik nu wel hoe ik een template in dit programma kan maken en heb ik toch weer wat extra’s geleerd.
Uren: 0,1 uur.
Een Van De Beste WordPress Plugins:
De spreker bespreekt een krachtige plugin om je site te verbeteren.
Ze laten hierbij de plugin voor revieuws. Dit kan op webshops goed gebruiken, aangezien ik een portfolio website heb en dus geen dienste verkoop voeg ik dit niet toe op mijn website.
Uren: –
Gebruik ChatGPT:
Praktische toepassingen van AI-tools zoals ChatGPT bij het ontwerpen en schrijven van content.
Het gebruik van ChatGPT ben ik al bekend mee. Ik gebruik dit vooral voor het laten onterwerpen van een AI gemaakte afbeelding en voor het herschrijven van teksten, dan heb ik altijd een extra controle of ik het niet toch anders wil verwoorden.
Uren: –
Plugins toevoegen:
Het toevoegen van externe plugins.
Ik heb bij het stukje animaties al de animatie plugin toegevoegd. Deze plugin werkt uitstekend, je moet het wel consistent gebruiken anders wil het niet altijd lekker lopen. Verder wilde ik nog een plugin toevoegen, zo heb ik een cookie beleid toegevoegd. Hieronder staat een screenshot van de toegevoegde plugins en hoe het cookie beleid er uitziet op de site.
Uren: 1 uur
De Contact Pagina:
Instructies voor het maken van een effectieve contactpagina.
Omdat het een portfolio site is heb ik besloten geen contact pagina toe te voegen.
Uren: –
Beste Vervolg Tutorials:
De spreker beveelt aanvullende tutorials aan voor verdere verdieping.
Er worden nog een aantal tips gegeven voor andere filmpjes die nog meer verdiepende stof brengen. Mocht ik nog meer willen en moeten verdiepen kan ik hier maar terug kijken.
Uren: –
Urenverantwoording:
Hierboven staan de uren vermeld, deze tel ik bij elkaar en voeg ik de uren van de video toe.
Video: 5 uur 10 minuten.
Verwerken: 15,5 uur
Totaal Uren: 20,5 uur. Dit is 5,5 uur meer dan verwacht, wat niet gek is aangezien er veel uitgezocht moest worden en alles voor de eerste keer was waardoor de verwerkingstijd een stuk langer werd.
Actie 2: sterk leiderschap podcast
Aflevering 290: Je verliezen in Lidamaatschap
In deze aflevering bespreekt Heleen het risico dat leidinggevenden lopen om zich te veel te vereenzelvigen met het team waarvan ze leidinggeven. Ze benadrukt dat het belangrijk is om als leider een balans te vinden tussen betrokkenheid bij het team en het behouden van je onafhankelijke positie als leidinggevende.
Opvallende quotes:
“Als je volledig opgaat in het lidmaatschap, verlies je het overzicht dat nodig is om goed te leiden.”
Heleen wijst erop dat een leider niet slechts een van de teamleden kan zijn, maar altijd een andere rol moet innemen.
“Leiderschap vraagt niet alleen verbinding, maar ook afstand: zodat je kunt zien wat er nodig is voor het grotere geheel.”
Dit benadrukt het belang van objectiviteit in leiderschap.
“Te veel betrokkenheid kan leiden tot onzichtbaarheid als leider.”
Wanneer je als leider te veel in de teamdynamiek opgaat, verlies je soms het gezag en het overzicht dat van een leidinggevende verwacht wordt.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een leidinggevende die zo graag onderdeel wilde zijn van het team, dat zij alle informele activiteiten organiseerde en altijd aanwezig was. Dit leidde ertoe dat de teamleden haar meer als een collega zagen en minder als een leider.
Een ander voorbeeld gaat over een manager die besloot om op afstand meer strategische beslissingen te nemen. Dit gaf het team autonomie én zorgde ervoor dat de manager meer ruimte had om leiding te geven.
Aflevering 291: Hoe herken je onveiligheid in je team
In deze aflevering van de Sterk Leiderschap Podcast bespreekt Heleen Siebert hoe onveiligheid zich kan manifesteren binnen een team. Ze deelt praktische tips om onveiligheid te herkennen, bespreekt de impact ervan op de dynamiek en biedt handvatten om een veilige werkomgeving te creëren.
Opvallende quotes:
“Onveiligheid is niet altijd luidruchtig; vaak is het juist de stilte die de grootste signalen geeft.”
Heleen benadrukt dat een gebrek aan openheid of het vermijden van moeilijke gesprekken een belangrijke indicator van onveiligheid kan zijn.
“Wanneer teamleden alleen zeggen wat de leidinggevende wil horen, is dat geen samenwerking, maar pleasen.”
Dit laat zien hoe onveiligheid kan leiden tot een gebrek aan authenticiteit en initiatief binnen een team.
“Een veilig team is een team waarin iedereen fouten durft toe te geven zonder angst voor schaamte of straf.”
Heleen onderstreept het belang van een cultuur waarin fouten maken wordt gezien als een kans om te leren.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een team waar conflicten voortdurend werden vermeden. Dit leidde tot frustratie onder de teamleden, omdat problemen nooit echt werden opgelost.
Het gaat over een teamleider die merkte dat haar team steeds minder input gaf tijdens vergaderingen. Dit bleek te komen door eerdere reacties van de leidinggevende, die onbedoeld defensief had gereageerd op kritiek.
Aflevering 292: Waarom jij wat hebt aan de training #uitaanafspreken
In deze aflevering van de Sterk Leiderschap Podcast vertelt Heleen over de kracht van helder en effectief communiceren, vooral in situaties waar spanning, misverstanden of onduidelijkheden ontstaan. Ze legt uit waarom de training #uitaanafspreken een essentieel hulpmiddel is voor leiders en hoe het kan bijdragen aan betere samenwerking en duidelijke afspraken binnen teams.
Waarom de training waardevol is: Heleen maakt duidelijk dat de training #uitaanafspreken niet alleen helpt bij betere communicatie, maar ook bij het versterken van vertrouwen en samenwerking binnen teams. Ze benadrukt dat het toepassen van deze vaardigheden zorgt voor minder stress, betere resultaten en een meer open werkomgeving. Deze aflevering biedt een inspirerend en praktisch overzicht van hoe je als leider kunt groeien door simpelweg te leren hoe je jezelf en je verwachtingen beter kunt uiten.
Opvallende quotes:
“Vage afspraken leiden tot vage resultaten. Duidelijkheid is de sleutel tot actie.”
Heleen benadrukt het belang van expliciet communiceren en hoe dit directe invloed heeft op de kwaliteit van teamwork.
“Als niemand het hardop zegt, blijft het probleem in stilte groeien.”
Deze quote gaat over het vermijden van confrontaties en hoe dat vaak juist tot grotere problemen leidt.
“Uiten wat je denkt of voelt is geen luxe; het is een verantwoordelijkheid binnen een team.”
Heleen onderstreept hoe belangrijk het is om actief te communiceren, zelfs als het ongemakkelijk voelt.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een manager die altijd informeel afspraken maakte met zijn team. Hierdoor wisten teamleden niet wat er precies van hen werd verwacht, wat leidde tot frustratie en gemiste deadlines. Na de training #uitaanafspreken leerde hij hoe hij heldere, gestructureerde afspraken kon maken.
Een ander voorbeeld gaat over een team waar spanningen opliepen door een gebrek aan feedback. De training leerde hen om constructief en open te communiceren, waardoor de samenwerking verbeterde.
Afleveringen 293: Introverte teamleiders kunnen iets leren
In deze aflevering van de Sterk Leiderschap Podcast bespreekt Heleen Siebert hoe introverte teamleiders vaak unieke kwaliteiten bezitten, maar ook uitdagingen kunnen ervaren in een rol die vaak geassocieerd wordt met extraverte eigenschappen. Ze legt uit hoe introverte leiders hun kracht kunnen ontdekken en inzetten om hun team effectief te leiden.
Opvallende quotes:
“Introversie is geen obstakel; het is een kracht die je op jouw manier kunt gebruiken.”
Heleen benadrukt dat introverte leiders vaak juist een rustige, doordachte benadering brengen die teams goed kan ondersteunen.
“Je hoeft niet luid te zijn om gehoord te worden, je moet alleen weten wanneer je spreekt.”
Dit wijst op het belang van timing en zelfbewustzijn in communicatie voor introverte leiders.
“Leiderschap is niet wat je zegt, maar wat je doet en hoe je dat consistent laat zien.”
Heleen moedigt introverte leiders aan om hun acties krachtiger te laten spreken dan woorden.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een introverte teamleider die moeite had met het leiden van vergaderingen. Na het toepassen van gestructureerde voorbereidingen en het stellen van gerichte vragen, ontdekte hij dat hij een natuurlijke rust in de groep kon brengen.
Een leidinggevende die zich ongemakkelijk voelde bij het geven van spontane feedback. Door feedbackmomenten te plannen, groeide zijn vertrouwen en werden zijn aanwijzingen effectiever ontvangen.
Aflevering 294: Zorg dat polarisaties weer conflicten worden
In deze aflevering bespreekt Heleen hoe polarisatie in teams schadelijk kan zijn en hoe leiders polarisaties kunnen ombuigen naar constructieve conflicten. Ze legt uit waarom het belangrijk is om polarisatie te herkennen en tijdig in te grijpen, zodat teams weer open communicatie en samenwerking kunnen ervaren.
Opvallende quotes:
“Polarisatie zet mensen tegenover elkaar; conflict nodigt mensen uit om samen te komen.“
Heleen benadrukt het verschil tussen polarisatie en gezonde conflicten.
“Zodra er wij-zij-denken ontstaat, wordt het moeilijk om naar oplossingen te zoeken.”
Deze quote illustreert hoe polarisatie groepen kan verdelen en stagnatie veroorzaakt.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een team waarin twee subgroepen tegenover elkaar stonden door verschillende werkstijlen. De leider bracht hen bij elkaar in een open dialoog en stelde gezamenlijke doelen vast, waardoor het team weer samen ging werken.
Een ander voorbeeld gaat over een manager die een moeilijke beslissing moest nemen in een gepolariseerd team. Door transparantie en empathie te tonen, wist hij het vertrouwen van beide partijen terug te winnen.
Aflevering 295:Het delen van de geschiedenis van je team
In deze aflevering bespreekt Heleen Siebert het belang van het delen en reflecteren op de geschiedenis van een team. Ze benadrukt hoe inzicht in het gezamenlijke verleden kan helpen om onderlinge verbinding te versterken, patronen te herkennen en vooruitgang te boeken.
Opvallende quotes:
“De geschiedenis van je team vertelt niet alleen waar je vandaan komt, maar ook waar je naartoe wilt.”
Heleen benadrukt dat reflectie op het verleden helpt om toekomstplannen concreet te maken.
“Ieder team heeft een verhaal, en dat verhaal kan kracht geven of juist verzwakken.”
Hiermee wijst ze op de invloed van een gedeelde geschiedenis op de teamdynamiek.
“Door samen herinneringen te delen, maak je van losse individuen een gemeenschap.”
Dit benadrukt het verbindende effect van het delen van ervaringen.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een team dat door te reflecteren op een moeilijke periode leerde hoe ze in het verleden samen uitdagingen hadden overwonnen, wat het vertrouwen in toekomstige samenwerking vergrootte.
Een ander voorbeeld gaat over een nieuwe manager die door het ophalen van teamverhalen de onderlinge relaties binnen het team beter begreep en hierop kon inspelen.
Aflevering 296: plan van aanpak voor verwaarloosde teams
In deze aflevering bespreekt Heleen hoe je verwaarloosde teams kunt herkennen en wat je als leider kunt doen om ze weer op de rails te krijgen. Ze deelt een stapsgewijs plan om vertrouwen, motivatie en samenwerking binnen deze teams te herstellen.
Opvallende quotes:
“Een verwaarloosd team heeft meer nodig dan sturing; het heeft zorg en aandacht nodig.”
Heleen wijst op het belang van empathie en zorgzaamheid bij het herstellen van verwaarlozing.
“Het herstellen van een team begint bij het herstellen van relaties.”
Deze quote benadrukt dat onderlinge verbinding essentieel is voor een gezonde teamdynamiek.
“Verwaarlozing ontstaat niet van de ene op de andere dag, en het oplossen ervan vraagt tijd.”
Heleen herinnert leiders eraan dat herstel een langdurig proces is.
Opvallende voorbeelden:
Heleen bespreekt een team dat door gebrek aan communicatie en duidelijke doelen was vastgelopen. Door gezamenlijke sessies te organiseren en duidelijke doelen te stellen, vond het team weer focus en verbinding.
Ze vertelt over een manager die begon met individuele gesprekken om de zorgen en frustraties van teamleden te begrijpen voordat hij structurele veranderingen doorvoerde.
Aflevering 297: De vier vragen voor een functionering gesprek
In deze aflevering deelt ze vier cruciale vragen die je kunt gebruiken tijdens functioneringsgesprekken om waardevolle inzichten te krijgen en een positieve dialoog te creëren.
Opvallende quotes:
“Een goed functioneringsgesprek gaat niet alleen over prestaties, maar ook over perspectief.”
Heleen benadrukt dat functioneringsgesprekken zowel terug- als vooruitkijken moeten omvatten.
“Door de juiste vragen te stellen, geef je je teamleden de kans om zelf tot inzichten te komen.”
Hiermee wijst ze op de kracht van reflectieve vragen.
“De kern van elk functioneringsgesprek is verbinding en groei.”
Heleen legt de nadruk op het belang van samenwerking en vooruitgang.
Opvallende voorbeelden:
Wat gaat er goed in je werk en waar ben je trots op?
- Dit opent het gesprek positief en laat de medewerker reflecteren op eigen prestaties.
Welke uitdagingen ervaar je momenteel in je werk?
- Hiermee geef je ruimte om obstakels te bespreken.
Waar zie je jezelf groeien of ontwikkelen?
- Dit stimuleert vooruitdenken en persoonlijke ontwikkeling.
Hoe kan ik je als leidinggevende ondersteunen?
- Dit maakt duidelijk dat je betrokken bent en bereid bent te helpen.
Aflevering 298: waar kan ik veel meer nieuwsgierig zijn
In deze aflevering onderzoekt Heleen hoe nieuwsgierigheid een krachtige tool is voor leiders. Ze legt uit hoe je door oprechte interesse te tonen betere relaties kunt opbouwen en effectiever leiding kunt geven.
Opvallende quotes:
“Nieuwsgierigheid opent deuren die gesloten blijven voor veroordeling.”
Heleen benadrukt dat nieuwsgierigheid leidt tot begrip.
“Een nieuwsgierige leider ziet mogelijkheden waar anderen beperkingen zien.”
Dit benadrukt het innovatieve aspect van nieuwsgierigheid.
“Door vragen te stellen laat je zien dat je je team waardeert.”
Heleen legt uit dat nieuwsgierigheid verbinding en waardering versterkt.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een leidinggevende die door nieuwsgierig te zijn naar de motivatie van een medewerker een oplossing vond voor een conflict.
Ze deelt hoe een team door samen vragen te stellen over een probleem tot een creatieve oplossing kwam.
Aflevering 299:Kom op voor je eigen groei
In deze aflevering moedigt Heleen Siebert leiders aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen groei en ontwikkeling. Ze benadrukt dat je als leider niet alleen je team moet helpen groeien, maar ook jezelf moet blijven ontwikkelen.
Opvallende quotes:
“Als jij niet groeit, hoe kun je dan verwachten dat je team groeit?”
Heleen legt uit dat persoonlijke ontwikkeling essentieel is voor effectief leiderschap.
“Je eigen groei is geen luxe, maar een verantwoordelijkheid.”
Dit benadrukt dat leiders bewust met hun ontwikkeling bezig moeten zijn.
“Durf tijd te maken voor wat jou beter maakt.”
Heleen onderstreept het belang van prioriteiten stellen voor je eigen leerproces.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een teamleider die door een training in communicatievaardigheden de dynamiek binnen het team verbeterde.
Ze deelt hoe een leidinggevende door coaching ontdekte hoe hij effectiever feedback kon geven.
Aflevering 300: dit is gewoon mijn 300ste!!! podcast
In deze feestelijke aflevering reflecteert Heleen op haar reis als podcaster. Ze deelt hoogtepunten, uitdagingen en inzichten uit haar 300 afleveringen, en bedankt haar luisteraars voor hun betrokkenheid.
Opvallende quotes:
“Dit is niet alleen mijn podcast, maar ook een reis die ik samen met jullie maak.”
Heleen erkent het belang van haar publiek in haar succes.
“Door deze podcasts leer ik elke dag meer over leiderschap.”
Ze benadrukt dat het delen van kennis ook voor haar een leerproces is.
“Dank jullie wel voor het luisteren en voor de inspiratie die jullie mij geven.”
Heleen sluit de aflevering af met een boodschap van dankbaarheid.
Opvallende voorbeelden:
Ze vertelt hoe een specifieke aflevering over teamdynamiek onverwacht veel impact had op haar luisteraars.
Heleen blikt terug op feedback die ze kreeg van een luisteraar die haar podcasts gebruikte om een lastige situatie op werk op te lossen.
Aflevering 301: spreek ze aan en voed ze op
Deze aflevering gaat over het aanspreken van medewerkers en het ontwikkelen van hun potentieel. Heleen bespreekt hoe leiders een balans vinden tussen corrigeren en coachen.
Opvallende quotes:
“Aanspreken is geen afwijzing, maar een uitnodiging om te groeien.”
Heleen moedigt leiders aan om feedback te geven als een middel tot groei.
“Je voedt een team door helder te zijn over wat je verwacht.”
Ze benadrukt het belang van duidelijke communicatie.
“Niet aanspreken is vaak schadelijker dan het gesprek aangaan.”
Dit onderstreept het belang van actie ondernemen.
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een manager die een onder presterende medewerker hielp groeien door eerlijk en constructief feedback te geven.
Ze bespreekt een case waarin een team door regelmatige check-ins beter ging presteren.
Aflevering 302: stevig staan in een stratend team.
In deze aflevering biedt Heleen strategieën om stevig te blijven staan als leider wanneer je team in conflict verkeert.
Opvallende quotes:
“Een strijdend team vraagt om een stabiele leider.”
Heleen benadrukt het belang van kalmte en focus.
“Wees een spiegel, geen scheidsrechter.”
Ze adviseert leiders om te reflecteren in plaats van te oordelen.
“Conflicten zijn kansen om verbinding te herstellen.”
Heleen ziet conflicten als groeimomenten.
Opvallende voorbeelden:
Een leidinggevende die door actief luisteren een conflict tussen twee teamleden oploste.
Een team dat door een interventie van de leider samen nieuwe gedragsregels opstelde.
Aflevering 303: ik ben eigenlijk niet goed genoeg
In deze aflevering bespreekt Heleen het impostor-syndroom en hoe leiders hiermee om kunnen gaan.
Opvallende quotes:
“Je hoeft niet perfect te zijn om een goede leider te zijn.”
Heleen herinnert luisteraars eraan dat fouten menselijk zijn.
“Twijfel is een teken dat je groeit.”
Ze legt uit dat onzekerheid vaak samengaat met leren.
“Vertrouwen groeit door jezelf toe te staan te leren.”
Heleen moedigt luisteraars aan om mild te zijn voor zichzelf.
Opvallende voorbeelden:
Een leidinggevende die door coaching leerde om zichzelf meer te waarderen.
Heleen bespreekt haar eigen momenten van twijfel en hoe ze hiermee omgaat.
Aflevering 304: kenmerken van verwaarloosde teams
Heleen beschrijft hoe je verwaarloosde teams kunt herkennen en wat je als leider kunt doen om verandering te brengen.
Opvallende quotes:
“Verwaarloosde teams zijn stil, omdat ze het vertrouwen zijn verloren.”
Heleen wijst op het gebrek aan communicatie in verwaarloosde teams.
“Als je niets doet, blijven de patronen zich herhalen.”
Ze benadrukt het belang van actie ondernemen.
“Het herstel begint bij kleine stappen en veel aandacht.”
Heleen moedigt leiders aan om geduldig te zijn.
Opvallende voorbeelden:
Een verwaarloosd team dat opnieuw vertrouwen opbouwde door wekelijkse check-ins.
Een case waarin een nieuwe manager begon met luisteren en observeren om vertrouwen te winnen.
Aflevering 305: Voel je je slachtoffer of verantwoordelijk
In deze aflevering bespreekt Heleen hoe leiders en teamleden kunnen kiezen voor een houding van verantwoordelijkheid in plaats van slachtofferschap.
Opvallende quotes:
“Verantwoordelijkheid nemen geeft je de kracht om iets te veranderen.”
Heleen benadrukt de kracht van eigenaarschap.
“Slachtofferschap houdt je gevangen, verantwoordelijkheid geeft je vrijheid.”
Ze bespreekt de beperkende mindset van slachtofferschap.
“De eerste stap naar verandering is erkennen dat je invloed hebt.”
Heleen motiveert luisteraars om actie te ondernemen.
Opvallende voorbeelden:
Een team dat door een gezamenlijke reflectie besloot om conflicten constructiever aan te pakken.
Een manager die door verantwoordelijkheid te nemen zijn team inspireerde hetzelfde te doen.
Aflevering 306: teamleider zijn van een gepolariseerd team
In deze aflevering bespreekt Heleen Siebert hoe je als teamleider effectief kunt omgaan met een gepolariseerd team. Polarisatie ontstaat wanneer groepen binnen het team tegenover elkaar komen te staan, vaak door een gebrek aan wederzijds begrip. Heleen benadrukt dat het de taak van de leider is om bruggen te slaan en het team weer te verbinden.
Opvallende quotes:
“Als leider ben jij de verbinding tussen de twee kampen.”
“Polarisatie lost zich niet vanzelf op; jij moet het initiatief nemen.”
“Focus op wat ons bindt, niet op wat ons scheidt.”
Opvallende voorbeelden:
Een teamleider die twee afdelingen uitnodigde voor een gezamenlijke workshop om hun onderlinge spanningen op te lossen.
Een case waarin een leider persoonlijke gesprekken voerde om de dieperliggende oorzaken van conflict te begrijpen.
Aflevering 307: Luisteren met compassie
Heleen vertelt in deze aflevering waarom compassievol luisteren essentieel is voor leiderschap. Ze legt uit dat luisteren met empathie niet alleen gaat over horen wat iemand zegt, maar ook over begrijpen wat erachter zit. Dit soort luisteren versterkt vertrouwen en samenwerking.
Opvallende quotes:
“Echt luisteren is luisteren zonder de intentie om te antwoorden.”
“Met compassie luisteren is een cadeau dat je geeft aan je team.”
“Je hoeft het niet eens te zijn, maar je moet wel begrijpen.”
Opvallende voorbeelden:
Heleen beschrijft een manager die een conflict oploste door simpelweg aandachtig naar beide partijen te luisteren zonder oordeel.
Ze vertelt over een teamlid dat na een luisterend oor van zijn leidinggevende meer gemotiveerd was om mee te denken over oplossingen.
Aflevering 308: Hoe concreter hoe beter
In deze aflevering legt Heleen uit waarom helderheid en concreetheid cruciaal zijn in communicatie en leiderschap. Ze benadrukt dat vage taal en onduidelijke verwachtingen vaak tot verwarring en frustratie leiden.
Opvallende quotes:
“Vage doelen leiden tot vage resultaten.”
“Hoe specifieker je bent, hoe groter de kans dat je team begrijpt wat je bedoelt.”
“Heldere communicatie is de basis van vertrouwen.”
Opvallende voorbeelden:
Heleen noemt een leidinggevende die zijn team concrete taken gaf met deadlines, wat resulteerde in hogere productiviteit.
Ze vertelt over een teamvergadering waarin duidelijke afspraken werden gemaakt over verantwoordelijkheden, wat de samenwerking verbeterde.
Aflevering 309: Alle ballen verzamelen
In deze aflevering bespreekt Heleen hoe leiders prioriteiten kunnen stellen in een drukke en veeleisende omgeving. Ze vergelijkt het met het ordenen van een grote hoeveelheid ballen die constant in beweging zijn.
Opvallende quotes:
Niet alle ballen hoeven tegelijk in de lucht te blijven.”
“Prioriteiten stellen is een keuze maken over wat je vandaag laat liggen.”
“De kunst van leiderschap is weten welke bal je kunt laten vallen.”
Opvallende voorbeelden:
Een teamleider die leerde om minder belangrijke taken te delegeren, zodat hij zich kon richten op strategische doelen.
Heleen deelt hoe een drukke manager door een takenlijst te maken meer overzicht kreeg en stress verminderde.
Aflevering 310: Sneller besluiten nemen.
Heleen legt uit waarom snelle besluitvorming belangrijk is in een dynamische werkomgeving en geeft tips om dit te verbeteren.
Opvallende quotes:
“Een goed besluit op tijd is beter dan een perfect besluit te laat.”
“Durf fouten te maken; het is de enige manier om te leren.”
“Snelle besluitvorming geeft je team duidelijkheid en richting.”
Opvallende voorbeelden:
Een case waarin een leidinggevende door sneller te beslissen de efficiëntie van zijn team verhoogde.
Heleen vertelt over een manager die door beter te luisteren meer vertrouwen kreeg in zijn keuzes.
Aflevering 311: van slachtoffer naar veroorzaker.
In deze aflevering bespreekt Heleen hoe teamleiders zichzelf en hun team kunnen transformeren van een slachtofferhouding naar een proactieve, oplossingsgerichte mindset. Ze legt uit dat het verschil tussen slachtoffer en veroorzaker vaak ligt in hoe je situaties interpreteert en welke acties je neemt.
Opvallende quotes:
“Je hebt altijd meer invloed dan je denkt, als je de moed hebt om verantwoordelijkheid te nemen.”
“Slachtoffers wijzen naar anderen; veroorzakers zoeken naar wat ze zelf kunnen doen.”
“De kracht van leiderschap begint bij het erkennen van je eigen rol.”
Opvallende voorbeelden:
Een teamlid dat in een conflict constant anderen de schuld gaf, maar door coaching leerde verantwoordelijkheid te nemen en daardoor de samenwerking verbeterde.
Heleen deelt een persoonlijk verhaal waarin ze zelf koos voor een veroorzakerhouding en daarmee positieve verandering teweegbracht.
Aflevering 312: Kleurrijk groeien.
Heleen bespreekt in deze aflevering hoe diversiteit in een team kan leiden tot groei en innovatie. Ze benadrukt dat verschillen in persoonlijkheid, achtergrond en visie waardevol zijn, mits goed benut. Ze noemt dit proces “kleurrijk groeien,” waarbij het team leert om diversiteit niet alleen te accepteren, maar te omarmen als kracht.
Opvallende quotes:
“Diversiteit is geen obstakel, maar een kans om te groeien.”
“Een kleurrijk team leidt tot kleurrijke oplossingen.”
“Als iedereen hetzelfde denkt, missen we waardevolle ideeën.”
Opvallende voorbeelden:
Heleen vertelt over een team waarin een introvert en een extravert lid samenwerkten en elkaar perfect aanvulden, wat leidde tot een innovatief project.
Aflevering 313: waarom het werk je overloopt.
In deze aflevering gaat Heleen in op waarom teamleiders vaak het gevoel hebben dat het werk hen overspoelt. Ze bespreekt hoe een gebrek aan prioriteiten, onduidelijke grenzen en een volle agenda kunnen leiden tot overbelasting. Heleen biedt praktische handvatten om weer grip te krijgen.
Opvallende quotes:
“Als alles belangrijk is, is niets belangrijk.”
“Grenzen stellen is geen zwakte, maar een daad van zelfzorg.”
“Je kunt pas echt leiden als je ruimte hebt om te ademen.”
Opvallende voorbeelden:
Een teamleider die elke taak zelf probeerde te doen en leerde delegeren, wat zijn stressniveau aanzienlijk verlaagde.
Het toepassen van de Eisenhower-matrix om urgente en belangrijke taken te onderscheiden.
Aflevering 314: Tegenspraak, kun jij het hebben??
In deze aflevering onderzoekt Heleen hoe tegenspraak een waardevol instrument kan zijn voor groei, maar ook waarom het vaak lastig is voor leiders om het te accepteren. Ze bespreekt manieren om een cultuur te creëren waarin tegenspraak wordt gewaardeerd.
Opvallende quotes:
“Tegenspraak is geen aanval, het is een cadeau.”
“Een leider die tegenspraak accepteert, groeit sneller.”
“Het is makkelijker om ja-knikkers te leiden, maar het is veel minder effectief.”
Opvallende voorbeelden:
Een case waarin een teamleider zijn visie aanpaste na feedback, wat een project succesvoller maakte.
Tips voor het organiseren van een feedbacksessie waarin tegenspraak wordt aangemoedigd.
Aflevering 315: Het ongemak van aanspreken. Aflevering 316: De noodzaak van de back-up
Heleen bespreekt waarom het zo ongemakkelijk kan zijn om teamleden aan te spreken op gedrag en prestaties. Ze legt uit hoe je effectief kunt aanspreken zonder het ongemak uit de weg te gaan.
Opvallende quotes:
“Het ongemak van aanspreken is niets vergeleken met de schade van niet aanspreken.”
“Aanspreken is niet aanvallen, het is helpen groeien.”
“Wees eerlijk, maar ook empathisch.”
Opvallende voorbeelden:
Heleen deelt hoe een teamleider een lastig gesprek had en daardoor de prestaties van het team verbeterde.
Het belang van niet wachten, maar direct aanpakken als gedrag een probleem wordt.
Aflevering 317: Hou me scherp
Heleen bespreekt hoe belangrijk het is om een sterke back-upstructuur in je team te hebben, zodat werk altijd door kan gaan, zelfs in onverwachte situaties.
Opvallende quotes:
“Een goed team heeft geen zwakke schakel.”
“Een back-upplan geeft rust én zekerheid.”
“Continuïteit is een teken van goed leiderschap.”
Opvallende voorbeelden:
Een voorbeeld van een team dat taken deelde en daardoor soepel bleef draaien tijdens een crisissituatie.
Hoe documentatie van werkprocessen stress kan verminderen.
Aflevering 318: Oei ik groei
In deze aflevering bespreekt Heleen hoe leiderschap niet alleen gaat over het begeleiden van je team, maar ook over je eigen persoonlijke groei. Ze benadrukt dat groeimomenten vaak gepaard gaan met ongemak en hoe je daarmee om kunt gaan.
Opvallende quotes:
“Groei is nooit comfortabel, maar altijd waardevol.”
“Spierpijn is goed want dan weet je dat je dat je beter wordt. Doorgaan wanneer je denkt ik kan niet meer, juist dan nog even 5 herhalingen doen.”
“Leiderschap is ingewikkeld, het is een anders vak en vraagt steeds om nieuwe kennissen nieuwe vaardigheden en heel veel oefenen.”
Opvallende voorbeelden:
Een voorbeeld van een teamleider die zich inschreef voor een uitdagende training en daardoor nieuwe inzichten kreeg.
Het belang van kleine stappen, zoals het nemen van nieuwe verantwoordelijkheden.
Aflevering 319: Functionele emoties
In deze aflevering legt Heleen uit hoe emoties in een team niet genegeerd moeten worden, maar juist een functie hebben. Ze bespreekt hoe je emoties kunt herkennen, benoemen en gebruiken om je team te versterken.
Opvallende quotes:
“Emoties zijn richtingaanwijzers, geen obstakels.”
“Een leider die emoties negeert, mist belangrijke signalen.”
“Gebruik emoties als brandstof voor verandering.”
Opvallende voorbeelden:
Een teamleider die merkte dat zijn team gespannen was en dit aankaartte, wat leidde tot een open gesprek en een beter werksfeer.
Hoe je boosheid kunt omzetten in motivatie om een probleem op te lossen.
Aflevering 320: Kom op de lijn
In deze aflevering bespreekt Heleen het belang van duidelijke communicatie en het creëren van een gezamenlijke focus binnen je team. Ze legt uit hoe je als leider je team op één lijn krijgt, zodat iedereen naar dezelfde doelen werkt.
Opvallende quotes:
“Een team zonder focus loopt alle kanten op.”
“Communicatie is de lijm die een team bij elkaar houdt.”
“Je kunt pas sturen als iedereen weet waar we naartoe gaan.”
Opvallende voorbeelden:
Een team dat door een duidelijke weekstart efficiënter ging werken.
Hoe een teamleider misverstanden oploste door simpelweg verwachtingen duidelijk uit te spreken.
Persona pippi langkous:
Tijdens het luisteren van de podcast kwam steeds de gedachte van Pippi langkous in me gedachten. De uitspraken die voorkwamen en de quotes die genoemd werden, vooral uit aflevering 318: Oei ik groei: spierpijn is goed want dan weet je dat je dat je beter wordt. Doorgaan wanneer je denkt ik kan niet meer, juist dan nog even 5 herhalingen doen. En leiderschap is ingewikkeld, het is een anders vak en vraagt steeds om nieuwe kennissen nieuwe vaardigheden en heel veel oefenen. Vanuit hier heb ik een persona van Pippi langkous gemaakt om een beeld te geven hoe zij om zou gaan met leiderschap. Ik vind deze punten ook erg goede eigenschappen om als leider zijn te hebben. Pippi’s leiderschap kan worden gezien als een inspiratiebron voor mensen die buiten de norm durven te denken, risico’s durven te nemen, en anderen willen helpen op een onconventionele, maar liefdevolle manier. Ze bewijst dat leiderschap niet afhankelijk is van leeftijd, maar van de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en voor anderen op te komen.
Uren: 1 uur, voor het maken van de persona
Screenshot Spotify van de geluisterde afleveringen:
Urenverantwoording:
Luisteren: 5 uur.
Verwerken: 2 uur.
Persona: 1 uur.
Totaal: 8 uur.